Superpotraviny
. září 2015 |
Co jsou vlastně zač? K čemu jsou? A proč se tak superhrdinsky jmenují?
Superpotraviny jsou jednoznačně super. Supernadupané rostliny, části rostlin nebo rostlinné klíčky, výhonky či semínka, téměř popírající zákony fyziky tím, kolik minerálů, vitaminů, stopových prvků, aminokyselin, antioxidantů, proteinů a vlákniny obsahují na nepatrné množství. Unikátní jsou především i svou přirozenou kombinací enzymů, díky které tělo umí se všemi vitamíny a minerály naložit a vytěžit z nich maximum, ať už pro potřeby pokožky, mozku, kostí, při odstraňování zánětů z těla či pro správné trávení a štěpení živin.
Rozdíl mezi přírodními a syntetickými nebo uměle vytrženými vitaminy/minerály je právě ve vstřebatelnosti. Nejenže si s většinou chemických vitamínů tělo vůbec neumí poradit a tím pádem ani nenastanou zázračné účinky z příslibů komerčních reklam, naopak si ještě můžeme po určité době užívání silných koncentrátů, ve kterých se podpůrné prostředky v lékárnách prodávají, spíše uškodit. Tělo nerozpoznanou cizí látku neumí z těla zcela vyloučit a tak se usazuje především na játrech, ale třeba i takový vitamin C, který se označuje za neškodný, v syntetické přehnané dávce silně zatěžuje ledviny.
Minerály a stopové prvky tvoří stavební materiál tkání (např. kostí a zubů), mají vliv na hospodaření s tekutinami, ovlivňují srdeční rytmus i přenos nervových informací po celém těle a jsou tedy základem správného fungování většiny tělesných procesů. Celé kouzlo vězí v tom, že organismus nejlépe přijímá, zpracovává i využívá prospěšné látky v příznivých poměrech a kombinacích. Pokud se například vitamín B neváže na esenciální aminokyselinu Tryptofan, vitamín námi jen projde bez jakéhokoliv účinku. Železo se z potravin lépe vstřebává s vitamínem C, atd.
Hlavní příčiny stárnutí a nemocí jsou řešitelné (nebo zmírněné) obohacením jídelníčku o větší množství tepelně neupravené rostlinné stravy, zvláště pak té zelené, a pokud chceme ještě něco lepšího, jsou tu právě ony superpotraviny. A co pro nás tedy mohou udělat?
5x Super(food) účinků pro naše tělo:
- dobíjí energii
- posiluje imunitu
- detoxikuje
- zpomaluje stárnutí
- bojuje proti civilizačním nemocem
Superfoods jsou potraviny moderní doby a vhodné pro každého, kdo se zajímá o zdravý životní styl. Každá ze superpotravin má jiné účinky, výhodou ovšem je, že se mohou mezi sebou skvělé kombinovat. Správná superpotravina by neměla obsahovat pesticidy, hormony, ani další chemické složky.
Nejznámější superfoods:
- Açai bobule – významný antioxidant z deštných Amazonských pralesů, plný minerálních látek a vitamínů, skvělý pomocník při hubnutí.
- Aloe Vera – doporučována zejména pro své komplexní regenerační a detoxikační účinky, přezdívaná "elixír mládí".
- Baobab – účinný antioxidant z Afriky, bohatý zdroj vápníku, železa, hořčíku a draslíku.
- Camu Camu – ovoce z deštných Amazonských pralesů, bohatý zdroj vitamínu C a minerálních látek.
- Goji – plody kustovnice čínské, vynikající antioxidační účinky, pro silnou imunitu, skvělý zdroj beta-karotenu.
- Chia – semínka šalvěje hispánské, potravina běžců, zvyšuje vnitřní hydrataci organismu, výborný zdroj minerálních látek, rostlinných proteinů, kvalitních sacharidů, vlákniny a Omega-3 a Omega-6 mastných kyselin ve vyváženém poměru.
- Chlorella – sladkovodní řasa, skvělá k detoxikaci těla od těžkých kovů.
- Kakaové boby – plody kakaovníku, významný zdroj hořčíku a dalších minerálních látek, významný antioxidant.
- Konopná semínka – snadno stravitelný zdroj bílkovin a cenných látek.
- Lucuma – ovoce původem z Peru, čistě přírodní sladidlo vynikající zejména do zmrzlin.
- Maca kořen – peruánský ženšen, zvyšuje odolnost vůči stresu, odbourává špatný cholesterol, k úlevě od menstruačních a menopauzálních obtíží, obsahuje 19 aminokyselin včetně 7 esenciálních, významný zdroj minerálů a vitamínu C a B.
- Mladý ječmen – prášek získávaný z mladých listů ječmene má detoxikační účinky a jedinečný význam pro udržení acidobazické rovnováhy těla.
- Spirulina - modrozelená sinice brání růstu nežádoucích virů, účinný antioxidant a významný zdroj bílkovin.
- Včelí produkty – pyl, propolis a med napomáhají zvyšovat imunitu.
Spousta vyjmenovaných superpotravin je nabitá tzv. zelenou krví rostlin - chlorofylem. Ten hraje významnou roli při léčbě chudokrevnosti, působí napříč téměř celým spektrem kožních onemocnění, chrání tělo před vznikem nádorů, příznivě působí na celou trávicí soustavu a při vnitřním i vnějším použití pomáhá při menších i rozsáhlých zranění tím, že zabraňuje infekci, zmírňuje krvácení, urychluje hojení a minimalizuje tvorbu jizev.
Další široká podkategorie superfoods jsou rostliny, které jsou schopné přežít i v životu nepříznivých podmínkách, jako jsou extrémní sucha či hornatý nebo písečný neúrodný povrch. Tyto kouzelné rostliny v sobě umí zadržovat pro horší časy nevídaně vysoké množství živin (baobab) a vody (Aloe Vera).
Do poslední kategorie bych zařadila semínka, klíčky a výhonky. Už jen s použitím selského rozumu dokážeme odhadnout tu sílu, co v sobě ukrývá jedno semínko, takovou koncentraci živin, aby z něj jen za pomocí vody a slunce vzešla silná, životaschopná rostlina.
A stejně jako se dříve říkalo, že když skolíme divoké prase a sníme ho, že přebereme jeho sílu, stejně tak bych přeneseně řekla, že máme na dosah ruky možnost převzít sílu a odolnost ze semen, klíčků, tropického ovoce, pouštních stromů a dalších super superpotravin v době, kdy už ani zelenina a ovoce neobsahuje tolik vitaminů jako v dobách zahrad našich prababiček.
O autorovi | |
S naprosto dětskou bezprostředností hodlá měnit svět k lepšímu. Ať už sdílením a šířením zdravého životního stylu, přírodní kosmetiky a nebo veganství. Šálků svého čaje má opravdu nespočet. Ilustrace, focení, design, cestování, ekologie, skládání hudby, psaní článků, vaření... Magi je pro testování kosmetiky na sobě, miluje naši planetu a je to taková moderní hipízačka s občas zvráceným smyslem pro humor.
|
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.