NEJ české superpotravinY
|
Není to tak dávno, co jsem se s Vámi podělila o mých pět oblíbených superpotravin a věřím, že jste alespoň některé z nich opravdu objevili ve své spíži. Avšak pokud jste zmiňované potraviny z předešlého článku doma bohužel nenašli nebo jim zrovna neholdujete, ale i přesto chcete nějakými superpotravinami své zdraví zocelit, tak opět zpozorněte. Koneckonců, kdy jindy se zaměřit na očistu těla skrze zdravý životní styl a doplnění vitamínů, než právě s příchodem jara?
Zástupců z rodiny superfoods je opravdu mnoho a některé si dokonce můžete vypěstovat i na zahradě nebo podpořit lokální prodejce, jelikož můžou být vyprodukovány v České republice. Opět jsem se zaměřila na pět konkrétních potravin a tady jsou.
- ČESNEK
Aneb po staletí používané přírodní antibiotikum, jehož účinky jsou prokázány a je neuvěřitelné, že tato až banální potravina v sobě ukrývá tolik zázračných látek. Je známo, že česnek posiluje funkci imunitního systému, může být nápomocný při léčbě vysokého krevního tlaku, zlepšuje hladinu cholesterolu a podporuje zdraví srdce.
- CIBULE
Po česneku nemůže následovat nic jiného než cibule, jelikož i její účinky ji pasují na superpotravinu. Obsahuje, podobně jako česnek, spoustu antioxidantů a působí protizánětlivě. Ostatně, obecně známý cibulový sirup na kašel z nakrájené cibule a medu hovoří za vše.
- JABLKA
Pokud jste si na zahradě zasadili jabloň, máte vyhráno a nemusíte se obávat o původ a způsob pěstování. Jablko je silným zdrojem antioxidantů, vitamínu C a v neposlední řade obsahuje nemalé množství vlákniny, která je velmi podceňována. Doporučuje se jíst jedno jablko denně i se slupkou, která v sobě ukrývá podstatnou část živin.
Tip pro ženy, které se chtějí zbavit nějakého kila navíc – jablka obsahují málo kalorií a vláknina nás dokáže déle zasytit.
- LNĚNÁ SEMÍNKA
Semínka známá pro svůj vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, které si lidské tělo nedokáže samo vytvořit, jsou důležitá pro správnou funkci mozku, srdce a krevního tlaku. Další zásadní složkou lněných semínek je opět vláknina, která napomáhá dobrému trávení. Semínka doporučuji používat pomletá a můžete si je přidat do snídaňové kaše nebo jogurtu, přisypat do těsta na pečivo nebo užívat ve formě lněného oleje.
- KYSANÉ ZELÍ
Posledního zástupce znaly už i naše prababičky a troufám si říct, že už tehdy na něj nedaly dopustit, co se zdravotních účinků týče. Tato vitamínová bomba, stejně jako všechny kvašené potraviny, jsou doslova zázrak pro střevní mikroflóru. Obsažená přírodní probiotika působí blahodárně na lidské trávení a zvyšují schopnost střev lépe absorbovat vitamíny a minerály. Kysané zelí si jednoduše vyrobíte doma, a pokud rádi experimentujete, zkuste kimchi – korejský fermentovaný salát.
Na závěr musím dodat, že osobně si nedokážu představit vaření bez cibule nebo česneku a k hlavnímu jídlu si mnohokrát už automaticky přidávám malou misku zelí. Zkuste se zamyslet, jak často jmenované potraviny konzumujete vy a zda Vám také neprochází pod rukama, aniž byste si to vůbec uvědomovali. Může to být zase jeden další krok, jak se k superpotravinám přiblížit a to rovnou v běžných každodenních činnostech.
Vaše Natalie
O autorovi | |
Milovnice jídla a zdravého životního stylu, protože zdraví máme jen jedno a je třeba si ho hýčkat! Mezi její největší zálibu patří vaření, potažmo celkový průběh přípravy jídla od otevření lednice po poslední sousto. Jejím dalším koníčkem je focení – jídla. Ne nadarmo se říká, že jíst se musí také očima. |
Doplňkové parametry
Kategorie: | blog |
---|---|
Hmotnost: | 0.01 kg |
Položka byla vyprodána… |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.