Silvestrovské mlsání s čistým svědomím
. prosince 2015 |
Zákony mluví jasně, většinou čím tučnější, sladší a nezdravější, tím chutnější. Ovšem nemusí to být úplně pravda :). Před silvestrovskou půlnosí přikládám pár rychlých receptů, jak dopřát nejen svým chuťovým buňkám! :)
Pečená cizrna
- 400g omyté a osušené cizrny (nevařené, doporučuji nechat přes noc namočenou; nebo propranou a osušenou cizrnu z plechovky, ale nebude bohužel křupavá)
- 2 lžičky kvalitního oleje
- 1 lžíce žlutého kari nebo jiného oblíbeného koření
- 1/2 lžičky soli a trošku pepře
Cizrna se peče v 200°C rozprostřená na plechu s pečicím papírem přibližně 30 až 40 minut. Během pečení sem tam promíchejte, ať je zlatá ze všech stran.
Avokádo
Surovina s perfektními nutričními hodnotami s velkým obsahem vitaminů, minerálů a vlákniny. Pokud se vám povede sehnat zralé avokádo, lze z něj jednoduše vyrobit sladké i slané.
- Avokádová čokoládová pěna: Avokádo naškrábeme do misky a přidáme kakao (doporučuji neslazené a osladit si podle sebe - já sladím datlovým sirupem, xylitolem či stévií). Na jedno avokádo připadnou cca dvě až tři lžíce kakaa.
- Avokádová pomazánka: Avokádo pouze rozmačkáme a přidáme sůl. Podle chuti lze přidat i limetku, pepř, atd. Já si ovšem nejvíc užiju chuť avokáda právě takto.
Chia puding
- Tato zdravá semínka jsou nejen zdravá :). Mají úžasnou absorpční schopnost a umí přetvořit vodu ve víno, ehm, tedy tekutinu v gel. Nejlepší kombinace je smíchat dvě lžíce chia semínek s 200ml mléka (nejlepší je mandlové!), nechat půl hodiny nabobtnat a navrch už jen přidat čerstvé ovoce, skořici, datle, fíky, vanilku, kakao,...
Naložená sušená rajčata
- Sušená rajčata si naložíme alespoň na hodinu do směsi koření, česneku, kvalitního oleje a balsamica. Pak stačí položit na rozehřáté pečivo nebo podávat s křupavými krekry.
Oříšky, datle, fíky, kávová zrna, goji,...
- Pokud nikdo v rodině netrpí oříškovou alergií, mističky zasypte různými druhy oříšků. Lze koupit i tzv. oříšky se zábavou (čti ve skořápce). Pistácie, buráky ani vlašské ořechy by neměly chybět! :) Kávová zrna se dají konzumovat jen tak, jsou křupavá a kávovou chuť si užijete na 110%.
- Datle, fíky, kustovnice nebo goji, rozinky, apod. jsou přirozeně sladké a mohou je tak i lidé, kteří se cukru vyhýbají. Pokud si chci dát práci, rozmixuji hodinu předem namočené fíky, datle a lepkavou hmotu zasypu skořicí a kakaem a vyrobím sladké kuličky. (Pozor! Mizí rychle.)
A přípitek? Kdo letos plánuje odolat alkoholu, doporučuji perlivou minerální vodu smíchat s březovou šťávou nebo třeba domácím bezovým sirupem. Vypadá to k nerozezní a můžete si dát skleniček třeba deset, aniž by vám dělalo problém se do takového čísla dopočítat :)!
O autorovi | |
S naprosto dětskou bezprostředností hodlá měnit svět k lepšímu. Ať už sdílením a šířením zdravého životního stylu, přírodní kosmetiky a nebo veganství. Šálků svého čaje má opravdu nespočet. Ilustrace, focení, design, cestování, ekologie, skládání hudby, psaní článků, vaření... Magi je pro testování kosmetiky na sobě, miluje naši planetu a je to taková moderní hipízačka s občas zvráceným smyslem pro humor.
|
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.