K jaru jednoznačně patří spojení očisty těla pomocí detoxikace. Náš organismus se po zimě probouzí a jede na trochu jiné vlně, proto je občas nutné mu trochu pomoci, tedy probudit ho a povzbudit v činnosti. Pod pojmem zelená výzva si můžeme představit detoxikaci pomocí superpotravin. Nejznámější v těchto účincích jsou určitě superpotraviny chlorella, spirulina, mladý ječmen a v poslední době na popularitě nabírající moringa. Detox pomocí těchto zelených zázraků můžete provádět naprosto jednoduše a to tak, že každý den a to nejlépe hned ráno budete pobírat určité množství tabletek z těchto slisovaných zelených potravin, nebo alternativně pít nápoje z prášků vyrobených sušením těchto potravin. Nápoje obvykle nechutnají dobře, ale dodávají člověku pocit, že detoxikace, neboli pročištění organismu od škodlivý látek, probíhá úspěšněji, než jen díky polykání pilulek.
Poslední zmíněná superpotravina moringa je taktéž přezdívaná jako strom života. Jedná se o jedinečný zdroj bílkovin obsahující až 46 antioxidantů a přes 90 vitamínů, minerálů a vlákniny, což zajišťuje správné fungování organismu včetně zažívání, regenerace a především detoxikace. Tento strom pochází z Indie a už po staletí je využíván v ajurvédské medicíně jakožto jedna z nejvšestrannějších zelených potravin. Na živiny jsou nejbohatší právě listy, které se konzumují čerstvé, nebo usušené a rozemleté na prášek. Prášek sám o sobě nechutná nějak báječně a po zalití s vodou a tedy po vytvoření nápoje nemusí být samotná konzumace příjemná. Je tedy vhodné rozmixovat banán, přidat jednu až dvě lžičky moringy v prášku, dvě zelená jablka a hrst baby špenátu. Nápoj bude chutnější a vhodný jako zdravá, vydatná snídaně.
Spirulina je ze zmíněných superpotravin nejznámější díky svému vysokému obsahu bílkovin. Vlastně má nejvyšší podíl bílkovin z živých organismů vůbec a to kolem 65 % – 71 %. Tyto
proteiny obsahují všechny esenciální aminokyseliny, včetně gama-linolenové kyseliny, a proto je hojně užívaná vegetariány i vegany. Jedná se o zelenomořskou řadu, která je skvělým detoxikantem, zdroj beta-karotenů, chlorofylu, zeaxantinu, vitamínů, antioxidantů i minerálů. Tato řasa pomáhá se snížením nadváhy, a to díky své tenké buněčné stěně, protože její živiny se lehce vstřebávají a dostávají do krevního řečiště. Mimo jiné obsahuje takzvaný phenylalanin, který tlumí nadměrnou chuť k jídlu. V práškové podobě chutná podobně jako ostatní řasy a lze ji použít do salátů, polévek, rizota, guacamole, kuskusu, rýže při výrobě sushi a podobně. Můžete přidat lžičku prášku například do jablečného džusu, nebo si vytvořit vlastní nápoj a to rozmixováním dvou jablek, čerstvého zázvoru, šťávy z limetky, hrsti špenátu a přidáním lžičky spiruliny v prášku.
Královnou mezi zelenými detoxikanty je chlorella, aneb řasa, která umí dokonale fixovat a vylučovat toxiny z těla. Má nejvyšší podíl chlorofylu ze všech živých organismů a prakticky téměř shodné složení jako hemoglobin, proto požívání potravin a preparátů s železem společně s chlorofylem mnohonásobně zvyšuje jejich využitelnost pro krvetvorbu. Chlorella obsahuje komplex živin zvaný CGF, jenž je tvořen karoteny, vitamíny, minerály a esenciálními mastnými kyselinami, mimo jiné taktéž kyselinu alfa-linolenovou. Dávkování chlorelly je dobré postupně navyšovat. Pokud užíváte práškovou podobu produktu, začínejte na jedné třetině lžičky a postupně zvyšujte dávku až na jednu lžičku. Chuť chlorelly není příznivá pro většinu populace a je tedy dobré ji něčím například přisladit. Zkuste rozmixovat banán, citron, zralé mango a lžičku chlorelly, nápoj z řasy bude chutnější a dobře zasytí.
Jednou z nejstarších užívaných zelených superpotravin je mladý ječmen. Jeho hlavním účinkem je podpora imunitního systému, vitality a detoxikace. Skvělými antioxidanty zde jsou beta-karoten a chlorofyl. Bílkovina mladého ječmene obsahuje 20 aminokyselin, včetně
esenciálních, tedy těch, které si tělo neumí samo vytvořit. Prášek mladého ječmene si můžete přimíchat do šťávy, salátů a studených polévek. Studených, protože je důležité, aby veškeré tyto zelené superpotraviny nebyly tepelně zpracovávané při teplotě vyšší než 40°C. Velmi oblíbené je smoothie z ananasu, špenátu a právě zeleného ječmene. Pokud chcete a máte rádi sladké, můžete si nápoj přisladit například agávovým sirupem. Tak co, jste už i Vy připraveni na jarní zelenou očistu?