Zelené recepty
| 7. prosince 2015 |
Mysleli jste, že Matcha Tea se dá vychutnávat jen v tekuté podobě? Omyl! Stejně tak se z něj dá udělat i pudink, cheesecake, nebo dokonce zdravé vánoční cukroví! :) Všechny tyto tradiční dobroty budou najednou plné antioxidantů a dodají Vám více energie a dobré nálady než kdy dřív! Pokud chcete být originální se zelenými sladkostmi, poradíme Vám, jak na to ;).
Zelené Matcha cukroví
Co potřebujeme:
- 15 g Matcha Tea
- 300 g hladké mouky
- 200 g změklého másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 žloutky
- nastrouhanou kůru z jednoho bio citronu
Všechny ingredience smícháme a zpracujeme v těsto, které necháme minimálně hodinu odležet v lednici.
Poté vyválíme silnější plát těsta (to tenké má totiž tendenci v troubě praskat).
Z těsta vykrájíme tvary dle libosti. Rybičky a stromečky jsou i v reálu zelené, takže můžete zvolit je, případně trochu rebelovat a udělat si třeba zelená srdíčka :). Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů zhruba 5 minut.
Po vychladnutí slepíme pikantním džemem nebo rozpuštěnou čokoládou s vysokým procentem kakaa. Některé kousky můžeme pro zpestření zčásti namočit v čokoládě a posypat kokosem nebo cukrářskými stříbrnými perličkami, sami vyzkoušejte, kterým bude co slušet :).
Matchamisu
Co potřebujeme:
Na těsto:
- 6 vajec
- 180 g cukru krupice
- 150 g hladké mouky
- 6 lžic oleje
- 6-8 g Matcha Tea (3-4 sáčky)
Na krém:
- balíček mascarpone
- 3x žloutek
- 100 g cukru moučka
- smetana ke šlehání
Oddělíme žloutky od bílků. Bílky vložíme do mísy a šleháme. Jakmile se začne tvořit sníh, přidáme cukr a šleháme do úplného zhoustnutí. Do pěny zašleháme žloutky s olejem a nakonec opatrně vmícháme mouku smíchanou s Matcha Tea. Těsto pořádně promícháme a poté nalijeme do vymazané a vysypané kulaté dortové formy. Pečeme na 170 °C v předehřáté troubě cca 10 minut. Špejlí zkoušíme, jestli těsto nelepí.
Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny, přidáme mascarpone a zamícháme. Zvlášť šleháme sladkou šlehačku a smícháme dohromady. Dáme na chvíli do lednice.
Jakmile je těsto hotové, necháme ho vychladnout a poté jej rozpůlíme. Spodní polovinu vložíme do pečící formy a potřeme zhruba polovinou krému. Poté na krém opatrně položíme druhou polovinu těsta a potřeme druhou polovinou krému. Nakonec celý dort posypeme jedním sáčkem Matcha Tea a vložíme do lednice.
Náš tip: Do opravdového tiramisu se místo piškotového těsta dávají pekařské piškoty (lze použít i klasické). Tuto variantu můžete vyzkoušet také a Matcha Tea lze přidat do krému.
Matcha rafaelo
Co potřebujeme:
- 50 g loupaných mandlí
- 50 g kešu oříšků
- 2 lžíce kokosové mouky
- 1 lžíce kokosového oleje
- 8 lžic strouhaného kokosu
- 3 lžíce medu
- 2 g Matcha Tea
- mandle a kešu do kuliček
Mandle a kešu namočíme přes noc do vody. Vodu slijeme, mandle a kešu dáme do mixéru a rozmixujeme. Přidáme všechny ostatní suroviny a znovu mixujeme, až je hmota hladká. Z hmoty vytvarujeme kuličky, do každé kuličky zabalíme mandličku nebo kešu. Obalíme v kokosu a necháme ztuhnout v lednici.
Matcha Tea kuličky
Co potřebujeme:
- 125 g másla
- 80 g moučkového cukru
- 100 g sušeného mléka
- 2 g Matcha Tea
- na obalení strouhané vlašské ořechy, ale možno použít i kokos
V míse smícháme všechny sypké ingredience, přidáme změklé máslo a vypracujeme těsto. Pokud se nám drobí, přidáme ještě kousek másla. Vyválíme váleček a krájíme ho na stejné kousky, které následně ukoulíme a obalíme.
Přejeme Vám dobrou chuť! Zdravému mlsání vstříc :)
O autorovi | |
Pro Folly pracuje jako PR a hlavní komunikátor a občas si i, jen tak pro radost, napíše nějaký ten článek. Lucka moc ráda fotí, cestuje, čte, tancuje swing a prohání své dvě činčily po kuchyni :) |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.